יום שבת, 7 בינואר 2012

2012: פותחים שנת הדרכה ולמידה ארגונית

סוף דצמבר ותחילת ינואר - תקופה של סיכומים, תכנונים, הגדרת צפיות והצבת יעדים. אתרים, מגזינים ובלוגים מסכמים את השנה החולפת וחוזים תחזיות לגבי זו שנפתחת.


מאמר ב- Chief Learning Officer מציג את ציפיותיהם של מנהלי למידה לקראת השנה הנפתחת.
ראשית, נראה כי התחזיות בכללותן פחות אופטימיות מבעבר, ומשקפות את העובדה שארגונים עדיין לא התאוששו באופן מלא מהמשבר הכלכלי הקודם, יחד עם חוסר וודאות מהצפוי ב- 2012, שנה שמביאה איתה מידה בלתי מבוטלת של חששות כלכליים. יחד עם זאת, נראה שהציפיות מהתפקיד של מחלקות הלמידה הארגונית גדלות. מחלקות הדרכה בארגונים רבים ממשיכות להתבקש להשיג יותר - בפחות.

מנהלי הלמידה במאמר סבורים כי הלמידה הבלתי פורמלית ממשיכה להתחזק בחשיבותה, ומהווה עדיין הזדמנות משמעותית. באותה שעה, נושא הרשתות החברתיות נראה כשנוי במחלוקת במידה מסוימת - בעוד שיש הסבורים כי השימוש בהן בתהליכי למידה ארגונית הוא טרנד חולף בלבד, יש הטוענים כי רק "גרדנו את פני השטח" מבחינת היכולת להשתמש בכלי זה.

אלמנט נוסף שיש מקום לחזקו הוא התחום של מערכות תומכות ביצועים (כדוגמת עזרי עבודה ו- EPSS), שיתווכו את המעבר מלמידה ליישום בשגרת העבודה.

פעילויות הליבה המרכזיות עליהן הצביעו המנהלים:
פיתוח מנהיגות - פעילות שצפויה להמשיך ולהיות מרכזית בעשייה ההדרכתית.
למידה מתוקשבת - e-learning, בפרט כזה המאפשר התקדמות למידה בקצב אישי.
פיתוח יכולות וכישורים - פעילויות הזוכות להערכה מחודשת בעקבות הצורך להתמודד עם משברים כלכליים.
m-learning - בעולם של טאבלטים, ועם טכנולוגיות מתפתחות, תחום המובּייל עשה קפיצה משמעותית בשנה החולפת, והפכו מטרנד שחלק זלזלו בו, למציאות נוכחת. עדיין זהו תחום בראשית דרכו, שדורש תשומת לב ופיתוח עתידי.



ביל ברנדון כותב ב- Learning Solution Magazine על החיבור בין טכנולוגיות ואסטרטגיית למידה ב- 2012. הוא מפרט על 3 טכנולוגיות שיתפסו יותר ויותר מקום בעולם הלמידה הארגונית.
מדובר על טכנולוגיות שכבר נוכחות. בשנה הקרובה הן כבר ישמשו לא רק את ה"מאמצים מוקדמים", אלא יורגשו באופן נרחב הרבה יותר. מבין 3 הטכנולוגיות שברנדון דן בהן, 2 מזכירות את הרשימה הקודמת - m-learning וטכנולוגיות חברתיות. השלישית היא הנושא של ענני מחשוב.


ג'יין הארט, גורו הלמידה החברתית, כותבת באחד הפוסטים שלה לקראת השנה החדשה על 2012 כשנה של למידה בעסקים חברתיים.
אם בשנה האחרונה דובר רבות, גם כאן בבלוג, על סביבת הלמידה החברתית, על השפעת הלמידה החברתית על מחלקות ההדרכה ועל מודל 70:20:10, ל הרי שהתייחסותה של הארט "עולה מדרגה" בכך שהיא מדברת על עסקים חברתיים - החברתיוּת כמגמה שתשפיע על הארגון בכללותו.


לפני קצת יותר משנה, לקראת 2011, הופיע כאן הפוסט טרנדים שישנו את הלמידה הארגונית. זה היה, למעשה, הפוסט הראשון בקידוח הדרכה 1 (אם אני מתעלמת לרגע מפוסט הפתיחה של "ברוכים הבאים"). אותו פוסט תיאר 5 טרנדים שנחזו אז כצפויים להשפיע מהותית על תחום הלמידה הארגונית:
  1. התחזקות השיח על הכנסת אלמנטים של אתיקה, יושרה ואמון בפיתוחי מנהלים, כמענה לנושאים של שחיתות חברתית ונהנגתית
  2. התעצמות השימוש ברשתות חברתיות ובהטמעת תהליכי למידה בלתי פורמלית, יחד עם שכלול כלים להשפעה ומעורבות של מחלקות ההדרכה בתהליכי לימוד כאלו
  3. הדגשת הצורך בהשפעה על "השורה התחתונה" של העסקים - הן בהיבט של למידה המקדמת פרודקטיביות העובד והן בהיבט של שימור טאלנטים בארגון
  4. הסתגלות לסביבת למידה 24/7 - כניסת הטלפונים החכמים וטכנולוגיות ה- m-learning מציבות שאלות טכנולוגיות כמו גם סביבת למידה משתנה
  5. התגברות ההשפעה של תהליכי עבודה ולמידה גלובאליים והתמודדות עם אלמנטים של רב-תרבותיוּת

מעניין לבחון את הרשימה מאשתקד מול התחזיות של המומחים השנה. נראה כי רב המשותף על השונה.
אין ספק כי זו איננה סטגנציה. נהפוך הוא - אנו עסוקים כיום בשכלול, שיפור והטמעה של סביבות למידה וטכנולוגיות מלוות. 
עולם הלמידה הארגונית נמצא בתהליך של אבולוציה. המהפיכה הבאה עוד מחכה לנו בהמשך הדרך. עמידה באתגרים של היום, תכין אותנו למהפכת הלמידה הבאה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה